PFA sau SRL? Update 2023 | Ce este mai potrivit pentru mine? Image

PFA sau SRL? Ce este mai potrivit pentru mine?

PFA sau SRL? Aceasta este întrebarea pe care multe persoane și-o adresează înainte de a-și deschide o afacere. Dacă și tu ești în dubii, în cele ce urmează vrem să îți vorbim despre aceste două forme de organizare, pentru a-ți da seama exact de ce ai nevoie, înainte de a te adresa unei firme de contabilitate din București, pentru a începe demersurile necesare.

PFA

PFA (Persoană Fizică Autorizată) este o întreprindere economică în care titularul răspunde pentru obligațiile pe care le are și este autorizat pentru a desfășura anumite activități. Poți să ai și angajați, însă nu mai mult de 3.
PFA-ul este o formă de organizație a firmei care se pliază foarte bine pe persoanele care întreprind diverse activități independente ce generează venituri și poate avea cel mult 5 coduri CAEN. Pentru deschiderea unui PFA apelează frecvent la servicii de contabilitate în București cei care au un volum scăzut de activitate sau care vor să deschidă o firmă, însă nu sunt siguri de cum anume va funcționa. În acest ultim caz, trebuie să știi că poți trece apoi cu ușurință de la PFA la SRL, iar mai multe detalii cu privire la acest aspect îți poate oferi o firmă de contabilitate București.

Referitor la partea financiară a unui PFA, trebuie să știi următoarele: înființarea unei astfel de întreprinderi costă în jur de 350 RON, există un impozit pe venit de 10%, dacă veniturile depășesc salariul minim pe economie, trebuie să plătești 25% pentru pensii și 10% pentru sănătate, ai acces permanent la bani, fără a plăti impozit pe dividende.
În ceea ce privește contabilitatea unui PFA, poți beneficia la prețuri foarte bune de servicii contabilitate în sector 1 sau oricare altul din capitală deoarece nu ai multe operațiuni de făcut.

SRL

SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este o entitate de sine stătătoare, având o formă foarte flexibilă. SRL-ul este o persoană juridică și poate avea la bază contribuția mai multor asociați.
O astfel de societate permite angajarea unui număr nelimitat de oameni și alocarea oricărui număr de coduri CAEN, ceea ce lasă loc unei dezvoltări continue a unei firme. Această formă de organizare este potrivită pentru cei care vor afaceri mari, profitabile sau pentru cei care vor să-și desfășoare activitatea într-un domeniu în care nu au neapărat pregătire.

Principalele taxe ale unei astfel de societăți sunt următoarele: impozit pe venit de 1% dacă ai cel puțin un angajat și 3% dacă nu ai angajați, impozit pe profit de 16% pentru plătitorii de TVA și 8% impozit pe dividende. Dacă ai nelămuriri în ceea ce privește taxele, o firmă de contabilitate București, precum Contabilul Tău, te poate lămuri. Totodată, dacă ai un SRL ai în vedere faptul că nu poți să scoți banii oricând vrei, ci doar trimestrial sau anual, iar înființarea costă în jur de 500 RON.
Referitor la partea de contabilitate, vei avea nevoie de specialiști care să se ocupe de venituri, cheltuieli, salarii și nu numai, motiv pentru care îți recomandăm o firmă de contabilitate din București cu experiență.
Beneficii PFA SRL
Proces de înregistrare Simplu și rapid Mai complex și costisitor
Flexibilitate Are un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce privește activitățile pe care le poate desfășura și modul în care își organizează afacerea Mai rigidă în ceea ce privește activitățile permise și procedurile de conducere
Răspundere În general, PFA este responsabilă personal pentru datoriile și obligațiile afacerii Responsabilitatea este limitată la capitalul social investit în afacere
Impozitare PFA plătește impozite pe venit și contribuții sociale, care sunt calculate în funcție de venitul net SRL plătește impozit pe profit și contribuții sociale, care sunt calculate în funcție de profitul afacerii
Contabilitate PFA poate opta pentru contabilitate simplificată, care este mai ușor de administrat și mai puțin costisitoare SRL este obligată să țină o contabilitate dublă, care poate fi mai costisitoare și mai complicată
Finanțare Este mai ușor pentru PFA să obțină finanțare, deoarece poate utiliza veniturile personale pentru a susține afacerea SRL poate fi mai atractivă pentru investitori și bănci, deoarece are o structură mai formală și este mai ușor de finanțat
Continuitate Afacerea PFA poate fi afectată dacă aceasta este incapabilă să lucreze sau să își continue afacerea din motive de sănătate sau alte motive personale SRL poate avea o mai mare continuitate a afacerii, deoarece este o entitate juridică separată de proprietarul său
Transferabilitate PFA poate fi mai dificil de transferat sau vândut în comparație cu o afacere SRL SRL poate fi mai ușor de transferat sau vândut, deoarece este o entitate juridică separată de proprietarul său
Tip de activitate Activități independente, liberale sau agricole Orice activitate
Număr de angajați Cel mult 3 Orice număr
Răspundere personală Responsabil personal pentru obligațiile afacerii Responsabil personal doar pentru obligațiile afacerii în limita capitalului social
Impozite și contribuții sociale Impozit pe venit și contribuții sociale Impozit pe profit și contribuții sociale
Costuri de înființare și administrare Mai ușor de înființat și administrat Mai dificil de înființat și administrat


Update 2022:

PFA-uri

 • A fost introdusă o nouă modalitate de calcul a impozitului pe venit pentru PFA-uri, care este bazată pe venitul brut. Noua modalitate de calcul este mai avantajoasă pentru PFA-urile care au venituri mari.
 • A fost redus plafonul de venit care face ca PFA-urile să fie obligate să plătească contribuții la sănătate de la 12 salarii minime pe economie la 6 salarii minime pe economie.
 • A fost introdusă posibilitatea pentru PFA-uri de a deduce cheltuielile de transport și de deplasare, în limita a 2% din venitul brut.

SRL-uri

 • A fost redus capitalul social minim necesar pentru înființarea unui SRL de la 200 de lei la 100 de lei.
 • A fost introdusă posibilitatea pentru SRL-uri de a deduce cheltuielile de transport și de deplasare, în limita a 2% din venitul brut.
 • A fost introdusă posibilitatea pentru SRL-uri de a plăti impozit pe profit la o cotă de 1%, în locul cotei de 16%.

Update 2023:

 • PFA-uri
  • PFA-urile care au venituri mai mari de 24 de salarii minime pe economie vor fi obligate să plătească contribuții la sănătate de 25%.
  • PFA-urile care au venituri mai mici de 24 de salarii minime pe economie vor putea opta pentru plata contribuțiilor la sănătate la o cotă de 10%.
 • SRL-uri
  • SRL-urile care nu au angajați vor plăti impozit pe profit la o cotă de 16%.
  • SRL-urile care au angajați vor putea opta pentru plata impozitului pe profit la o cotă de 1%, în cazul în care îndeplinesc anumite condiții.


Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati.